genlink
wortels voor uw stamboom
genlink
wortels voor uw stamboom
Een uitgebreid onderzoek: de genealogie
Een genealogie is een stamboomvorm die uitgaat van de oudst bekende voorvader, de stamvader.
Om een genealogie te kunnen maken moet dus eerst de oudste voorvader worden opgezocht. Dit doen wij door een eenvoudige stamreeks op te stellen. Van belang is hier dat we zover mogelijk teruggaan. Soms veranderd een familienaam maar is de afstamming nog steeds te volgen. Op deze manier achterhalen we regelmatig stamvaders in de 18e -en 17e eeuw.
Van de stamvader uit wordt nu de mannelijke lijnen gezocht naar het recente verleden of het heden.
Van vader naar zoon. En zo steeds verder. Zijn er in een generatie meer zonen dan treed vertakking op. Al snel kan het aantal personen in dit overzicht oplopen tot enkele honderden.
Zijn er geen zonen in een huwelijk geboren dan houdt daar de achternaam op en sterft dus uit.
Uit de huwelijken worden wel de gevonden dochters vermeld, echter relaties of kinderen van hen worden niet opgenomen in de rapportage.
Een "matriarchale" genealogie, kan dat?
Natuurlijk behoort een genealogie in de vrouwelijke lijn ook tot de mogelijkheden. In Nederland wordt de naam van de vrouw/moeder meestal wel vermeld. In andere landen, zoals de V.S. krijgt de echtgenoot al snel de naam van de man achter haar voornaam. Daarintegen wordt in veel Spaans sprekende landen de naam van de vader èn moeder achter de voornamen vermeld.
1 = stamvader relatie met 2 = stammoeder. Zonen 3 en 5 worden wel gevolgd. Dochter 4 wordt niet gevolgd.
Bij het zoeken in de 18e eeuwse archieven blijkt regelmatig dat de achternaam is verdwenen of hij wijzigd. Dit kan verschillende redenen hebben.
Een achternaam was vaak gekoppeld aan het beroep van de persoon of de boerderij waar hij werkte. Veranderde je van werk of ging je op een andere boerderij werken dan veranderde je de achternaam.
Die achternaam had je tenslotte zodat de omgeving wist om wie het ging als er over je gepraat of geroddeld werd.
Was "Brouwer" een bierbrouwer?
Zo betekende de familienaam "Brouwer" lang niet altijd dat er een bierbrouwer onder de voorouders zat. Op één van de Waddeneilanden kwam een erfelijk spraakgebrek voor. Dat wordt daar "brouwen" genoemd. Ook in de Achterhoek komt deze naam veel voor en nog steeds blijken mensen met deze naam dit gebrek te hebben.
Een omvangrijk onderzoek
Het zal duidelijk zijn dat een genealogie een véél uitgebreider onderzoek is dan bijvoorbeeld een kwartierstaat. Alle vindbare mannelijke nakomelingen worden in een genealogie opgenomen.
Op zoek naar uw voorouders en kunt u niet wijs worden uit al die gegevens uit die archieven.
Laat genlink.nl het werk doen en bekijk straks uw GRATIS kwartierstaat! ⇒