millau
Ultra Trail Runner Arjan van Binsbergen
 twitter
16 ultratrailmarathons

Wat is ultralopen eigenlijk?

Iedere loop die langer is dan de marathon (42.195 meter) mag zich in principe een ultraloop noemen, al wordt een wedstrijd over vijftig kilometer meestal als eerste echte ultra-afstand gerekend, het is een tak van atletiek, die aan populariteit wint.

De internationale bonden die de verantwoordelijkheid voor deze wedstrijden dragen zijn de IAU, de International Association of Ultrarunners, en de IAAF, de Internationale Atletiek Federatie.

Binnen de KNAU is het ultralopen een kleine tak van sport en de KNAU stelt dan ook geen financiële middelen beschikbaar voor het ultralopen. Dit houdt in dat al het werk dat voor het ultralopen in Nederland wordt verzet, gebeurt uit liefde voor de sport. Ook deelname aan de belangrijke internationale kampioenschappen is in de afgelopen jaren bekostigd door de atleten zelf, soms in combinatie met ondersteuning van kleine sponsoren.

De wedstrijden voor ultralopers kunnen onderverdeeld worden in afstandslopen zoals 100 km of 100 mijl en tijdslopen zoals 6 uur en 24 uur hardlopen. Standaard afstanden van de ultramarathon zijn (in volgorde van oplopende afstand): 50 km, 50 mijl, 100 km, 100 mijl, 1000 km, 1000 mijl. Standaard tijdsduur van de tijdlopen zijn (in volgorde van oplopende tijdsduur): 6 uur, 12 uur, 24 uur, 48 uur en 6 dagen (oftewel 144 uur).

Bij de tijdslopen zijn met name de 24-uurslopen wereldwijd populair. Bij dit type wedstrijd is de winnaar de persoon die de grootste afstand aflegt. De tijdslopen worden met name op wegparcoursen met een lengte van 1 tot 4 kilometer georganiseerd; maar ook op standaard atletiekaccommodaties met een baanlengte van 400 meter (outdoor) of 200 meter (indoor).

In Europa hebben de 6 uur lopen een grote ontwikkeling doorgemaakt. Deze loop is bijzonder geschikt als "instapper" voor debutanten op de ultramarathon. De meeste atleten en recreanten zijn zeker in staat om meer dan één marathon te lopen in 6 uur; bovendien heeft men niet de druk om de finish te moeten halen. De afgelegde afstand die gedurende 6 uur is gelopen, bepaalt de prestatie, ook al is men niet de volle 6 uur blijven lopen. Voor de afstandsbepaling geldt de afgelegde afstand binnen de 6 uur. Het eindsignaal wordt akoestisch gegeven. Op het moment van het eindsignaal geldt de locatie van de hiel van de achterste voet voor de afgelegde afstand.


 schoen  MEEST RECENTE BERICHTEN


Een Fransman vroeg zich hardop af hoe iemand uit een land dat onder water ligt, zo hard tegen een berg op kan lopen.

schoen  MEEST RECENTE BERICHTEN


Een Fransman vroeg zich hardop af hoe iemand uit een land dat onder water ligt, zo hard tegen een berg op kan lopen.