millau
Ultra Trail Runner Arjan van Binsbergen
grijs voor contact
bruin-2 voor sponsoren
16 ultratrailmarathons

Wat is UltraTrail lopen

Trailrunning, hardlopen in de vrije natuur, wordt in hoog tempo populair. Anders dan het ultralopen, op de weg en meer dan 45,195 m., is traillopen in de vrije natuur heerlijk, het geeft je veel meer het gevoel van vrijheid. Nederland kent genoeg natuurgebieden waar je dwars door de bossen of duinen kunt rennen. Trailrunners lopen het liefst buiten de begaande paden, en lopen graag zelfs dwars door de natuur, al is dat laatste in Nederland bijna overal officieel verboden.

Ultratrail-lopers lopen dus afstanden die langer zijn dan de marathon afstand (42,195 km). En dan ook nog eens in de vrije natuur. Dat is de algemeen bekende regel.

In Frankrijk, een land met veel lange-afstand lopers, wordt deze term ook gebruikt voor Trails waarbij je ook een nacht overbrugt. Langere afstanden worden populairder, omdat veel lopers een grotere uitdaging zoeken.

Voordeel van een ultratrail is dat je een extreem grote ronde kan lopen, vaak 74 of ruim 100 km., zonder op dezelfde plek te zijn geweest. Veel ultratrail-lopers kiezen specifiek voor deze afstanden om het meest van een afwisselende natuur te kunnen genieten. Het voert hun over bergen en bergweiden via de zogenaamde geitenpaden en vaak zijn de rood-witte lintjes de enige markering en is er verder geen pad te zien.

Vraag creëert aanbod en ook Nederland kent de laatste jaren steeds meer trailruns. Sommige van deze wedstrijden lopen door gebieden van Natuurmonumenten of nationale parken waardoor het maximaal aantal deelnemers beperkt is. Met veel doorzettingsvermogen lukt het de organisatoren meestal toch alle benodigde vergunningen rond te krijgen. Een trailrun kenmerkt zich daarom door kleinschaligheid.

De UTMB als ultiem doel? De absolute climax als ultra bergloper in Europa is de Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB). Deze wedstrijd is 170,9 km en 10.225 hoogtemeters moet binnen 46 uur worden voltooid. Hij voert de ultratrail-loper rond en over het Mont Blanc massief. Via vergelijkbare wedstrijden kun je punten verzamelen. Bij voldoende punten kun je inschrijven, en moet je hopen dat je één van de 2.300 gelukkige deelnemers bent.

Bij ultratrails is materiaal nog belangrijkers dan bij de kortere trails. Een rugzak is noodzakelijk voor het meenemen van oa. eten, sportdrank, extra kleding, wandelstokken en hoofdlampjes. Bij de meeste ultratrails is deze rugzakinhoud verplicht door de organisatie en zonder deze items mag je niet starten. De inhoud van de rugzak wordt bij de start nagekeken en ook onderweg zijn er controles.

Bij inschrijving moet je doorgaans een gezondheidsverklaring van je huisarts meesturen. Beide maatregelen worden genomen om risico’s te beperken. Dit laatste is in Frankrijk bij iedere hardloopwedstrijd noodzakelijk. Kijk bij resultaten welke Ultratrails Arjan van Binsbergen heeft gelopen.


 schoen  MEEST RECENTE BERICHTEN


Een Fransman vroeg zich hardop af hoe iemand uit een land dat onder water ligt, zo hard tegen een berg op kan lopen.