trainen
Ultra Trail Runner Arjan van Binsbergen
 twitter

De eerste trainingscyclus van 2016 zit erop!

02-02-2016

De afgelopen weken opgebouwd in kilometers, met een piek in de derde week. Ook de intensiteit verhoogd met meer fartlek voorzien van veel tempowisselingen, interval en hoogtetraining op de Grebbeberg. De weektotalen waren 132, 138, 173 en 112 kilometers. Wat het voornaamste was, waren de sterker worden de benen tijdens de trainingen op de Grebbeberg.

Tijdens de vierde week ben ik met Veronica naar Lissabon geweest. Een heerlijke reis, even helemaal ontspannen en genieten! Wat een mooie stad, veel te zien en veel lekkers te eten! Ook de vegetarische restaurants hadden gevarieerde en bijzondere menukaarten!

Het hardlopen was dan in deze week iets minder belangrijk, maar toch vier van de vijf dagen getraind. Tegenover het hotel lag het prachtige Eduardo VII park met een hoogteverschil van 45 meter. Het hoogste punt gaf een schitterend uitzicht over de stad en de rivier de Taag. Prachtig om daar de zon op te zien komen boven de rivier en met m’n lief door het grote park te cirkelen!

Gisteren ben ik geïnterviewd door Rob Hirshmann van de krant de Gelderlander. Rob is voornemens om mij komend seizoen te volgen. Dit is een mooie kans om de ultraloop sport wat beter bekend te maken in Nederland, maar ook leuk omdat het gesprek met Rob erg plezierig verliep. Zijn voorliefde voor de Alpen hielp zeker mee om mijn wedstrijden de begrijpen en interessante vragen te stellen. De bekende Tielse fotograaf Raphael Drent heeft prachtige foto’s gemaakt! Ik ben benieuwd naar het artikel, komende zaterdag!

Nu zit ik in de eerste week van de cyclus die moet gaan leiden tot de topvorm die ik nodig heb voor een goed resultaat in de Trans Gran Canaria. Om deze cyclus nog wat extra inhoud te geven ga ik volgende week nog vier dagen trainen in de Eifel. Even helemaal focussen op mijn kracht, maar zeker ook techniek. De spreekwoordelijke puntjes op de i !!

De seizoenstart zit er aan te komen. Nog even doortrainen en de wedstrijdadrenaline gaat weer stromen. Uiteindelijk zijn dit toch de stippen op de horizon waar ik naar toe leef. Samen met iedereen die mij en mijn sportbeleving een warm hart toedraagt!


 Weer onderweg! Deze titel is tweeledig uit te leggen.

10-09-2016

Deze titel is tweeledig uit te leggen. Weer onderweg omdat ik de looptraining weer heb opgepakt, maar zeker ook onderweg naar het WK ultra rail in Geres, Portugal

Afgelopen maandag was het dan zover, ik kon weer voorzichtig wat gaan lopen. Dat wil zeggen buiten. De dagen daarvoor had ik voorzichtig wat loopwerk op een loopband binnen gedaan. In de hoogtekamer van b-Cat High Altitude pakte mijn lichaam nog wat extra zuurstofarme invloeden op!

Na een blessureperiode van vier weken, wordt het toewerken naar een eerste wegtraining wel een spannend dingetje. Is alle pijn weg? Hoe ver ben ik teruggeworpen van de topvorm die ik eind juni had bij de Lavaredo Ultra Trail?

Om deze training een extra positieve lading te geven, besloot ik deze op een bijzondere plaats af te leggen. Ik koos voor het traject Domaine stCloud – Eifeltoren. Dit waren ook de laatste 10 kilometer van mijn eerste wedstrijd ooit, de Ecotrail de Paris in maart 2014.

Het was heerlijk om vanuit het prachtige boscomplex af te dalen nar de Seine en naar de steeds dichterbij komende toren te rennen. Mijn benen moesten echt weer even wennen, maar voor de geest was het genieten! Na 49 minuten stond ik onder de toren. Ik voelde mezelf weer hardloper!

De dagen daarna ben ik verder gaan testen. Op woensdag weer op de baan getraind bij AV Astylos. Niet volle bak aanzetten, maar gewoon lekker doorlopen. Hierin was ik toch al weer verder dan ik dacht! Op vrijdag een bostraining op de trailschoenen en op zaterdag ochtend 05.00 uur een “out of bed run” van 17 km met bepakte rugzak. Ritme pakken en de benen loslopen.

Na zes dagen lopen aangevuld met diverse blokken van oefeningen doen/fietsen en crosstrainer kijk ik terug op een ongelofelijke week. Niet zozeer over de 64 kilometer die ik aflegde, maar meer over het grote verschil met een week terug. Zeven dagen terug voelde ik me nog de geblesseerde sporter, nu weer een ultraloper die zich aan het voorbereiden is voor de volgende wedstrijd.

En dat is een hele mooie : het WK ultra rail in Geres, Portugal. Wat een prachtige uitdaging om daar mijn land te mogen vertegenwoordigen en via een sterke race mijn moeilijke periode af te sluiten!


 Trainingskamp in de Eifel startsein voor WK voorbereiding!

27-09-2016

Na elk einde volgt een nieuw begin. Vier weken van hersteltraining waren er nodig om mijn benen weer fit te krijgen voor de belasting die je als ultraloper nu eenmaal van ze vraagt.

De momenten van terugslag tijdens de opbouw enerzijds, de soms snelle progressie anderzijds, het was een bijzondere periode. Het maakt een herstelperiode veel lastiger dan een normaal trainingsblok. Ik heb geleerd dat je elke training die je aflegt moet koesteren. Het is nooit vanzelfsprekend!

Het trainingskamp in De Eifel was er zo eentje om te koesteren. Veel kunnen trainen omdat mijn benen dat weer aankonden! En de volgende dag weer voldoende hersteld om weer het maximale rendement te behalen. Een super gevoel. Glooiende hellingen, steile hellingen, bij daglicht en duister, met en zonder racepack. Alle elementen zaten erin. Bijna 120 kilometer, top!

Nu nog 5 weken te gaan tot het WK in Geres, steeds meer werken aan details. Het gevoel dat de basis er is, en ik naar een puntlanding toe kan werken op 29 oktober, geeft zoveel mentale rust. De prestatiecurve krijgt nog een extra boost in het weekend van 8/9 oktober als ik in het zuiden van Limburg een heuveltraining ga doen.

Verder bestaat de rode draad de komende periode uit de basiskilometers rond om huis, bostrainingen op de Utrechtse heuvelrug en werken in de hoogtekamer van b-Cat High Altitude. Uiteraard wordt alles nauwgezet gevolgd door mijn trainer Johan en fysiotherapeut Roeline om te zorgen dat rust en inspanning in de juiste balans blijven. Op naar het WK!


 Trainingskamp in Slenaken vormt laatste trainingspiek in aanloop naar WK Ultratrail

17-10-2016

Ik kan iedere trailrunner, wandelaar en mountainbiker, aanraden om in de omgeving van Slenaken zijn of haar sport te beoefenen. Onverharde bospaden, met goed aangegeven routes slingeren heuvel op en af!

Afgelopen weekend heb ik samen met mijn trainer Johan de puntjes op de "i" gezet wat betreft mijn voorbereiding op het WK ultratrail op 29 oktober in Geres Portugal. De locatie was het Geuldal rond Slenaken. Een prachtige omgeving voor klim en- en daaltraining.

Dat we daar gingen trainen was niet geheel toevallig. De trotse eigenaars van Hotel-restaurant Berg en Dal in Slenaken, Ger en Claudia, hadden ons uitgenodigd om te komen trainen. Een sportief en sympathiek gebaar, waar we graag gebruik van maakten!

Ik kan iedere trailrunner, maar ook wandelaar en mountainbiker, aanraden om in die omgeving zijn of haar sport te beoefenen. Onverharde bospaden, met goed aangegeven routes slingeren heuvel op en af!

Om zo lang mogelijk van dit schitterende landschap te genieten is een verblijf in hotel Berg en dal ook zeker aan te raden. Niet alleen de ligging, maar ook de uitstekende keuken zijn een verblijf daar zeker waard! Vegetariër, vlees- of visliefhebber, voor ieder wat wils! En ook net even wat andere gerechten, met een creatieve insteek samengesteld. Heerlijk na een dag sporten!

Ondertussen is het WK nog minder dan drie weken verwijderd. Het profielkaartje uit mijn hoofd leren, de racepack vast een keer organiek bepakken, al dat soort zaken beginnen nu te spelen. Daarmee groeit ook vast een heel klein beetje de wedstrijdspanning. Noodzakelijk om straks niet alleen "goed" te zijn, maar ook in topvorm!schoen  MEEST RECENTE BERICHTEN


Een Fransman vroeg zich hardop af hoe iemand uit een land dat onder water ligt, zo hard tegen een berg op kan lopen.

schoen  MEEST RECENTE BERICHTEN


Een Fransman vroeg zich hardop af hoe iemand uit een land dat onder water ligt, zo hard tegen een berg op kan lopen.